最新消息

列印

如何拍攝星軌

作者 奇雲-林.

會員評等:  / 2
佳 
星軌 現今數碼單鏡反光相機在拍攝星軌時與菲林相機不同之處為,菲林拍攝會作單一長時間既曝光,曝光時間可達到數小時,數碼單鏡反光相機因為種種原因,多不會使用這種方法拍攝,只會在拍攝多張相對曝光時間較短既相片,然後將之合併成一幅相。用數碼單鏡反光相機作單一長時間既曝光拍攝不在此討論範圍。
 


測光
好多人話影星軌唔須要測光,一半正確啦,因為黑漆漆既天空下,相機多數可以話測唔到光。但係我見意都要測光,因為世界唔同地方既天氣能見度都唔同,而你將會用以小時計去為影一張相,影完先知唔得就唔好啦。測光方法是用以下既 setting 影一張睇下,如果相片可以有漆黑既背景而同時又有二三十粒不同光暗星星,你這晚收穫應該不錯。

曝光時間
30秒一張係最短要求,而且幾乎所有相機都可以有30秒既快門時間,唔須要自己數。

拍攝張數
最少應拍攝一小時,兩三小時更好。以30秒一張為例,你將會拍攝120張。

光圈
一般來說有幾大光圈,就開幾大光圈再減一級以降低像差的問題。

ISO
如果相機訊噪控制得好,就不妨用高少少ISO。如果光圈有 F2.8 或更大,可以試 ISO 100 開始,如果無就 ISO 400 開始。

對焦
想像一下星星和地球既距離,相信你都知道要對焦無限遠。
漆黑既夜空相機是不能自動對焦,所以要手動對焦。

角度及方向
所有的星星都是圍繞著北極星做中心轉動,而影星軌影到圓形或接近圓形為最靚。香港緯度低仰角不高北極星較接近地平線,所以在能見度底或有光害的地方,並不是很容易就能見到的。基本技巧是面向北方拍攝相機仰角大約20至45度。

焦距
Wide angle 28mm 以下

相機設定
因為要用多張相片合併為一張,為方便拍攝將快門設定為連拍再用快門線 lock 住快門拍攝。
手動對焦至無限遠。
不要開啟除訊噪功能。
不要開啟高光或各類高動態優化。
不要開啟防手震功能。
M Mode拍攝。
影 JPEG / RAW+JPEG 唔好只影 RAW。

器材
有時間制既快門線方便作多於30秒一張既拍攝,例如兩分鐘一張,及可以不用連拍方式拍攝,改用快門線設定拍攝張數和每張間隔時間,但間隔時間不要多於5秒。
穩固波頭,確保幾小時內不會下滑。
椅子,因幾小時無野好做,所以要座。

後期製作
請參考另文
http://dcareahk.com/discuz/viewthread.php?tid=14656&extra=page%3D1

22 Mar 2014 發現上面的後製網頁已失效,作者會另交提供使用方法。

Comments   

 
0 #2 奇雲-林 2012-10-23 09:15
Hi Thomas,

是可以的,不過有幾方面你需要考慮,
1. Sensor 過熱
2. Noise
3. 電力
Quote
 
 
0 #1 Thomas Lam 2012-10-16 00:41
請問是否可以用B快門設定1~2 個小時呢?因不想合弁照片
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

香港天氣預測

本港地區天氣預報 本港地區天氣預報
  • 本港地區今日天氣預測:大致多雲,有幾陣驟雨及狂風,局部地區有雷暴。日間短暫時間有陽光,最高氣溫約31度。吹和緩至清勁東至東南風,離岸及高地吹強風,風勢有時疾勁。海面有湧浪。 展望: 明日仍有幾陣驟雨。本週中期漸轉天晴酷熱。